Wat kost een fietsrit naar mijn werk aan elektriciteit?

Tja, wat kost eigenlijk een ritje met de elektrische fiets (aan elektriciteit)? En hoe is het (elektrisch) rendement eigenlijk? Dat zijn vragen die me al een tijdje bezig hielden. Tijd om eens te gaan meten!

Hieronder zie je de route die meestal fiets (ongeveer 24 km):Fiets naar school routeIk heb een aantal metingen gedaan, het verbruik is namelijk erg afhankelijk van de weersomstandigheden (de wind en ook mijn inspanning speelt een rol 😉 ).

De metingen heb ik gedaan met een energiemeter (hieronder een plaatje van zo’n meter, niet de meter die gebruikt hebt overigens).

energiemeter-230v-16a-randaarde-energiemeter-230v-16a-randaarde[1]

Op school laadde ik de accu helemaal op. Als ik thuiskwam na een ritje naar school (ongeveer 24 km) zette ik die meter tussen de oplader en het stopcontact en zo kon ik precies meten wat er nodig was om de accu weer helemaal op te laden. Daarnaast houdt mijn “cycle analyser”  ook precies het verbruik bij wat naar de motor wordt gestuurd. Jammer genoeg weet ik niet wat ik zelf aan energie bij moet dragen om op de plaats van bestemming te komen. Met die gegevens kan ik het een en ander berekenen.20121014-IMG_9443[1] Cycle_Analyst[1]

Ik heb 4 metingen gedaan:

meting: 1 2 3 4
Aantal Ah 7,2 7,3 6,9 7,5
Aantal Wh 255 265 243 264
Gemiddeld voltage in V 35,2 36,4 35,5 35,2
Benodigde Wh om op te laden 327 365 324 347
Rendement (%) 78 72 75 76
Kosten per rit
uitgaande van 0,18 Euro/kWh
ritlengte 24 km
0,06 0,07 0,06 0,06

Onder rendement versta ik hier de energie die naar de motor is gestuurd gedeeld door de energie die nodig is voor het weer opladen van de accu. Gemiddeld is dat ongeveer op 75%.

Ik heb wel eens tegen een conciërge gekscherend gezegd dat het opladen van mijn accu minder kost dan een kopje thee (zonder daar goed over nagedacht te hebben, ik schatte toen na wat langer nadenken dat het misschien een dubbeltje zou kosten). Een keertje opladen kost dus veel minder dan een kopje thee!

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter
Google Buzz (aka. Google Reader)
This entry was posted in onderwijs. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *