Avans energy challenge en koken met een waterkoker of op gas?

We hebben meegedaan aan de Avans Energy Challenge. Samen met 17 collega’s deden we mee met de 3de ronde. Wat hield het in?

Met een apparaatje (Wattcher) die draadloos verbonden was met de kWh meter in de meterkast kon je precies zien wat je momentaan gebruik was en tegelijkertijd hield het apparaatje ook je verbruik bij. Via de online site van Wattcher kon je ook je gegevens invoeren en daarmee je verbruik volgen. Dit was ons verbruik in de afgelopen periode:

Wattcher online

We zijn altijd al energiebewust, maar de Wattcher heeft ons toch nog kunnen attenderen op een veelverbruiker die we niet in het oog hadden: de warmwaterboiler. Destijds een bewuste keuze waar ik overigens nog steeds achter sta. Het alternatief om de boiler van de zolder te gebruiken voor de warmwatervoorziening in de keuken (ongeveer 20 leidingmeters verder) was duidelijk geen goed alternatief (lang wachten op warm water en een enorme waterverspilling).

Het was erg leuk om aan deze aktie mee te doen. De Wattcher stond bij ons in de keuken en als we de waarde omhoog zagen springen gingen de kinderen (en ik ;-)) op zoek naar de grootverbruiker (en zo kwamen we er dus achter dat de boiler ook een behoorlijk verbruik had).

Afgelopen week kreeg ik het afsluitmailtje om de Wattcher weer in te leveren en de uitslag van derde ronde. Wij waren verre van winnaar met onze 1,3% energiebesparing (elektriciteit) en 10,9% gas besparing. De winnaar had een energie besparing van 58% (!!)… Nee, ik ga daar geen opmerking over maken over het gedrag voordat de wattcher gebruikt werd…. Wel viel me de volgende opmerking op in het mailtje: “Zo gebruikt ‘de winnares’  de waterkoker niet meer…”. Ik heb onlangs een meting en berekening gedaan om te bekijken wat nu efficiënter is: water koken op gas met een fluitketel of met een elektrische waterkoker.

Hieronder mijn bevindingen. Ik heb 1,5 water met de waterkoker en met de fluitketel aan de kook gebracht.

Gas Elektrisch
1,5 ltr 0,034 m3 – 702 sec 0,16 kWh – 305 sec
Voor 1 ltr 0,023 m3 – 468 sec 0,11 kWh – 203 sec

Het duurt dus ruim 2 keer zo lang om op water met het gasfornuis te koken.
Nu de berekening van de kosten:

Gas Elektrisch
Mijn energie prijzen in jan 2014: 0,74 €/m3 0,15 €/kWh
Kosten voor 1 ltr: 0,017 €/ltr 0,016 €/ltr

De kosten zijn dus ongeveer gelijk.

Maar wat is nu duurzamer?

1 m3 gas is gemiddeld 10,3 kWh Gas Elektrisch
Energie nodig: 0,23 kWh 0,11 kWh
Na opwekking in STEG centrale (60% rendement) nvt 0,18 kWh
Kosten per kWh 0,07 €/kWh 0,15 €/kWh

Er is dus minder energie nodig voor de elektrische waterkoker. Dus elektrisch koken lijkt duurzamer terwijl de kosten voor gas of elektrisch ongeveer even hoog zijn.

Wat nog wel meegenomen moet worden is dat elektriciteit moet worden opgewekt(staat al hier boven vernoemd). Er is natuurlijke groen stroom, maar stel dat we een Stoom en Gas centrale zouden gebruiken (STEG) met een rendement van 60% dan nog is het duurzamer om de elektrische waterkoker te gebruiken.
Waarom denken mensen dat op gas koken duurzamer is? Misschien omdat de kosten per kWh voor gas lager liggen. Echter koken op gas is minder efficient dan de elektrische waterkoker (er wordt met gas meer energie verspilt in deze situatie). Daarbij zijn de kosten nu ongeveer gelijk bij de huidige energieprijzen (van mij).

Wij koken water dus duurzamer met de waterkoker.

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter
Google Buzz (aka. Google Reader)
This entry was posted in onderwijs. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *