Mijn elektrische fiets

Mijn elektrische fiets is gebouwd!

Na maanden van onderzoek, nadenken, wikken en wegen is ie dan uiteindelijk omgebouwd. Mijn fiets, een Batavus Stabilo, framemaat 75 cm (!) is voorzien van een elektrisch motor.

Batavus Stabilo 75cm framehoogte

Via de site van E-Bike Kit kwam ik in aanraking met de Bike Builders uit Aalsmeer. Zij hebben mij geholpen om de onderdelen te selecteren en met een dagje ombouw in hun werkplaats ondersteund.

Ik heb een borstelloze motor die bij 36V 400Watt van Chrystalyte gebruikt en hiermee kan ik met mijn wielmaat van 28 inch 35 km/uur rijden.
De controller die gebruikt is,Β  is een 36 Volt 12A Front brushless controller (ook van Chrystalyte). Op de controller moeten de volgende onderdelen worden aangesloten:

 • De motor (:-))
 • En de accu natuurlijk
 • Motor/ hall sensoren
 • Gashandle
 • Trapper sensor
 • Rem stop
 • Fietsbesturing

De accu is een Lithium-Ion accu, 36V, 11,25 Ah

Er zaten trommelremmen op het voorwiel en die zijn vervangen door rollerbrakes voor de veiligheid.

De computer die op mijn fiets is gemonteerd is een Cycle Analyst (voorheen DrainBrain) en hier zijn de gegevens van de acculader te vinden.

Hieronder wat impressie foto’s van de ombouw en het resultaat:

de accu Accu omhulsel
Daan aan de slag Trapper sensor
Aansluiten van de accu Eindresultaat

Gisteren (21 mei 2011) heb ik een testritje van Veghel naar Oss en terug gereden, alles boven verwachting (kostte ongeveer 7 Ah voor 36 km). Als ik dat gemakshalve extrapoleer dan heb ik voor 50 km 50/36 * 7 = 9,7 Ah nodig, dat zou theoretisch moeten lukken met mijn 11,25 Ah accu.

Morgen is de ultieme test, een woon-werk ritje naar de Onderwijsboulevard te ‘s-Hertogenbosch en terug (Veghel). Tijd om te gaan slapen dus πŸ˜‰

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter
Google Buzz (aka. Google Reader)
This entry was posted in muziek. Bookmark the permalink.

16 Responses to Mijn elektrische fiets

 1. Jochem van der Schie says:

  Hey Peter,

  Dat moet een leuk projectje geweest zijn =)
  Ben wel benieuwd naar de computer die je erop hebt zitten.

  Was er een reden voor dat je je fiets zelf hebt omgebouw, behalve de aanschaf prijs van een nieuwe πŸ˜‰

  Gr Jochem

  • admin says:

   Hoi Jochem,
   Was idd een leuk projectje. De prijs alleen is natuurlijk al een goede reden ;-), maar er zijn gewoon (nog) geen elektrische fietsen te koop, waar ik, met mijn lange benen, lekker op kan fietsen. En eigenlijk wilde ik ook ondersteuning boven de 25 km/u… πŸ™‚
   Vanmorgen lekker gefietst, prima weer! De fiets heeft vanmorgen 5,7 Ah verbruikt om met 26 km/u gem. die 24,4 km af te leggen. (Veghel-‘s-Hertogenbosch). Ik heb de fiets toch maar even aan de oplader gelegd voor de terugweg, met de accu die ik nu heb (11,25 Ah) zou het net moeten kunnen, maar dat test ik wel uit als ik wat meer op en neer gefietst heb.
   Met vriendelijke groeten

   Peter van den Berg

 2. Ilona Rudolfs says:

  Hoi Peter,

  Al googlend kwam ik op je blog terecht en ik ben heel benieuwd hoe het nu met je (ervaringen met de) omgebouwde Stabilo is.
  Ik heb nl. de damesversie van deze fiets en denk erover na om deze te laten ombouwen. (Tja, de frame-maat maakt het onmogelijk om een standaard-e-bike te vinden πŸ˜‰ )
  Mocht je nog tips hebben, ik hoor/lees ze graag!

  Hartelijke groeten,
  Ilona

  • pvdberg says:

   Hoi Ilona,

   Het gaat prima met mijn elektrische fiets! De fiets is stevig genoeg voor de ombouw die gedaan is. Ik heb wel problemen met mijn accu gehad, maar Bike-Builders had me meteen voorzien van een ‘nood-accu’, binnenkort krijg ik weer een accu met de volle capaciteit.

   Ik merk wel dat ik in de laagste snelheid toch behoorlijk hard ga (al snel over de 20km en dat is een beetje te hard voor ‘gewone’ fietsers). Ik denk er nu over om toch een cruisecontrol op te bouwen, zodat ik ook met lagere snelheden kan fietsen, want zonder ondersteuning fietst het nu toch net te zwaar (dat is dus een ander nadeel, misschien moet je er op letten dat je een motor hebt met een soort van vrijloop).

 3. Rimmert Lauwers says:

  Dag Peter,
  Met veel interesse heb ik je berichten gelezen over de transformatie van batavus naar
  e-batavus! Prachtig. We zijn nu weer een jaar verder en ik ben benieuwd hoe je project is verlopen in dit jaar.
  Ik ben ook zoekende naar een hoge fiets ivm ‘te lange benen’ met mogelijkheid naar ombouw.
  Groet Rimmert

  • pvdberg says:

   Hoi Rimmert,

   Ik heb dit jaar veel plezier gehad van mijn fiets. In het begin van het jaar wel wat problemen gehad met de accu, maar die zijn keurig opgelost door de leverancier van de accu. Het bleek dat het battery management systeem de boosdoener was. Er zit nu een ander type in.

   Het enige nadeel met die laagste stand heb ik nog niet opgelost. De cruise control inmiddels wel aangeschaft, maar die werkt niet zoals ik gehoopt had. Wellicht dat ik daar binnenkort weer aan ga sleutelen.

   Met vriendelijke groeten

   Peter van den Berg

 4. joost says:

  hoe krijg je dat ding op tijd stil, heb zelf dezelfde fiets maar met mijn 128kg moet ik zeker rekening houden met lange remweg.
  leuk project trouwens

 5. joost says:

  foutje in mij gewicht slechts 108kg

 6. Peter, je schreef over de cruisecontrol maar dat ie anders werkt als je gehoopt had. Kun je dat verduidelijken? Ik dacht dat het een soort traploze gashandel was waarmee je de ondersteuning op elk gewenste snelheid kunt instellen of heb ik het nu mis?

  • pvdberg says:

   Mij was verteld dat de cruisecontrol zou werken met de 3 standenschakelaar die ik had. Dat bleek niet het geval te zijn. Ik had gedacht dat je met de +/- knoppen de cruisecontrol zou kunnen op- en afregelen. Dat kan dus niet (jammer!). Intussen is mijn cruisecontrol tijdens een val kapot gegaan en ik heb hem dus niet meer.

 7. Johan says:

  Hallo Peter,

  Mooi dat u het hele traject hebt opgeschreven, handig om een idee te krijgen hoe je zoiets voor elkaar kan krijgen. Ik heb ook een batavus stabilo fiets omgebouwd naar elektrische fiets, maar ik krijg het niet voor elkaar om de trommelremmen op het voorwiel te vervangen door rollerbrakes. Hoe heeft u dat voor elkaar gekregen?
  Alvast bedankt!

  • pvdberg says:

   Het fietswiel met de motor was ontworpen voor een rollerbrake. Uiteindelijk bleek er een ontwerpfout in het wiel te zitten. Ik heb er een ander remsysteem op moeten zetten (een V-brake). Misschien moet ik dat verhaal maar eens hier vertellen.

 8. Johan says:

  Dank u wel voor uw reactie. Ik ben erg benieuwd wat uw oplossing is.

 9. G says:

  Hallo Peter,
  Hoe is het met de omgebouwde stabilo fiets verder gegaan?
  Wat zijn tips, do’s and don’t’s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *